coqrouge

Carl Gustaf Gilbert Hamilton

        alias Coq Rouge   Innledning
   Oppvekst
   Utdannelse
   Karriere
   Ferdigheter
   Økonomi
   Interesser
   Kvinner
   Venner
   
   Kronologi
   Links

Venner

Carl Hamilton er på mange måter en ensom mann. Det skyldes nok en kombinasjon av legning og yrke. Som hemmelig agent, er det ikke mange mennesker det faller seg naturlig å ha et åpent og vennskaplig forhold til, og Hamiltons bekjentskapskrets består derfor hovedsaklig av kolleger:

Åke Stålhanske

Finlandssvensk kjempe (III.xx:195cm/110kg, VII.125:199cm/120kg i) som kanskje er Hamiltons nærmeste venn. Sønn av en finsk offiser fra Ekenäs. I likhet med de fleste andre i bøkene eldes han raskt. Stålhanskes alder angis som 24 år i 88 (III.? ), så vidt fylt 30 (og Anna 28) i sept. 1991 (VII.212), og 33 år og over 10 år i operativ tjeneste i september 1993 (IX.408). Stålhanske avtjener verneplikten som kystjeger da han rekrutteres av DG. Stålhanske begynner på sin amerikanske utdannelse høsten 1984, sammen med kollegaen Joar Lundwall. I mai 1988, etter drøyt tre og et halvt år i USA, hentes han midlertidig hjem til Sverige for å delta i Operation Big Red. Deltagelsen belønnes med Gustav Vs tapperhetsmedalje.

Stålhanske klarer ikke å gjennomføre utdannelsen som Master of Science, og velger i stedet å studere amerikansk litteratur, i tillegg til avlyttingsteknikk. Han kommer hjem høsten 1989 og ansettes i SSIs nyopprettede operasjonsavdeling. Våren 1990 forfremmes til kaptein. Etter drapet på kollegaen Lundwall sommeren 1991 tar han permisjon og slutter seg til Hamiltons private vendetta på Sicilia. Aksjonen godkjennes underveis av svenske myndigheter, og Stålhanske mottar i august 1991 L’Ordine al Merito della Repubblica av commendatore-graden for innsatsen (VII.62). På flyreisen hjem fra Italia treffer Stålhanske sin framtidige kone, høydehopperen Anna 1991 (VII.126).

I september 1991 forfremmes han til major og får ny jobb som koordinator for KSI (tidligere SSI, nå MUST). Arbeidet tilsvarer det Hamilton selv gjør ved hovedkontoret (OP5) (VII.151). Stålhanske er arkitekten bak redningsaksjonen "Blue Bird" i Irak, og forfremmet til oberstløyntnant i forbindelse med denne, selv om aksjonen kanselleres. I stedet får han stillingen som sjef for amfibiebataljonen (kystjegerskolen) på KA1 (IX.516) høsten 1993.

Sliter litt med høydeskrekk (III.98, VI.370), og trosser Hamiltons ordre ved å la en av smuglerne i Sovjet slippe unna, men er for øvrig den fødte soldat.

Luigi Bertoni-Svensson

Svensk far og italiensk (milanesisk) mor. Bertoni avtjener verneplikten som fallskjermjeger ved Karlsborg da han verves av DG. Bertoni-Svensson begynner sin utdanning i California høsten 1986, sammen med kystjegeren Göran Karlsson. Under studietiden kjører han en Pontiac Firebird (VI.223) Bertoni avslutter utdannelsen som den beste i sitt kull våren 1991 (VI.214), og blir omgående kommandert til Sicilia for å delta i vendettaen mot Joar Lundwalls mordere, uten å være klar over at dette i utgangspunktet er et privat foretak. Hamilton lykkes imidlertid med å skjule dette, da aksjonen senere sanksjoneres av svenske myndigheter.

Bertoni tildeles L’Ordine al Merito della Repubblica av commendatore-graden aug. 1991 for innsatsen på Sicilia (VII.62). Hamilton går i september 1991 inn for å forfremme ham til kaptein og gi ham jobben som sjef for bearbeidingsenheten i KSIs dataavd (VII.151). Forfremmelsen kommer offisielt i april 1992 (VIII.510).

Bertoni mottar også det britiske Military Cross for innsatsen under et undercover-oppdrag i London 1993 (IX.518).

Forlovet med Simone d'Abruzzio ved det italienske kulturinstituttet i 1994.

Sydney Street

Sydney Street, der Luigi bor under London-oppholdet


Aner vi en liten trykkfeil i (VII)? Femten år siden avsluttet verneplikt i sept 1991 ?? (VII.228), skulle vel vært fem?

DG

Hans egentlige navn er ukjent, og blant kollegene kalles han bare "Den Gamla", forkortet DG. Han er selv ca. 55 år da Hamilton rekrutteres. DG var sjef for den hemmelige delen av etterretningstjenesten i et par tiår. I (I) står det at han allerede var "offisielt" pensjonert, men det er like full snakk om en pensjonering i 1989 også. Utdannet psykolog, og arkitekten bak etterretningstjenestens spesielle operasjonsavdeling. Kommandørkapteins grad. DG blir en slags farserstatning for Hamilton, og er nettopp den lyttende og forståelsesfulle veilederen som faren aldri var. Samtidig er han også utrolig manipulerende, og hvis han bryr seg om Hamiltons ve og vel, så er det hovedsaklig fordi han ikke ønsker å ødelegge sin beste agent. I 1993 begynner Hamilton etter hvert å tvile på DGs motiver, men det forhindrer ikke at han fortsetter å bruke DG som rådgiver og skriftefar.

Mouna Husseini

Brigadegeneral i Jihaz al-Rasd, den palestinske etterretningstjenesten. Født i Gaza. Brødrene ble drept av israelske soldater. Gjengjelder ved å kaste håndgranater mot deres kolleger allerede som åtteåring. Blir deretter tatt hånd om av Fatah og flykter til Jordan. Der blir hun Rekruttert av al-Houl og sendt til Nord-Korea i 2 år for å få etterretningsopplæring. Hun har ennå ikke fylt 30 i 1989 (IV.137) Gifter seg med en lege, og blir kort etterpå enke etter et bombeattentat i perioden 1989-92. Leder som oberstløyntnant operasjonen for å uskadeliggjøre Gaddafis atombombe og tildeles den Palestinske hederslegion i 1993 for dette.

Mouna blir angivelig drept av en bilbombe i Tunis 1993. I virkeligheten er det hennes søster. Fortsetter deretter jobben fra Damaskus i flere år. På sitt dødsleie gir Yassir Arafat henne oppdraget med å bygge og utruste en u-båt i Russland.

Utnevnes til kontreadmiral ved slutten av sin offentlige karriere og tildelt Navy Cross av den amerikanske kongressen etter affæren med U-1 Jerusalem.

Jurij Tjivartsjev

Oberst og GRUs sjef i Stockholm i 1988. En tynn, gråhåret mann i 60-årene. (IV.390) Fikk sin første offisersstilling i 1951 (IX.446), og deltok i Tjekkoslovakia i 1968. Født og oppvokst i Barnaul, Sibir. Forfremmet til generalløytnant (VIII.120) og overført til ledelsen ved Tsentral mellom 1989 og 1991. En av de tre øverste sjefene i razvedkaen i 1993. Anklaget for landssvik for sitt samarbeid med Hamilton, etter avsløringen av Tatjana Simonescus spionasjevirksomhet i Storbritannia, og funnet skyldig i en rettssak tidlig i 1995, der Hamilton vitner. Hamilton klarer imidlertid å få Jeltsin til å benåde ham.

Skip Harrier

Oberstløyntnant i US Marines. Ca. 50 i -88. Instruktør på The Sunset Farm. Skilt, to barn på college 1991. Bor i en ganske skrøpelig hytte oppe i Ridgecrest.På www.lyngstad.info kan du også finne:

[Viktoria] [Tid og rom] [RS Cosworth] [Hamilton] [Slektstre]

e-postadresse

Takk til alle som frivillig eller ufrivillig har bidratt eller inspirert til disse sidene.
Innholdet kan kopieres, men undertegnede gir ingen garantier med hensyn til opphavsrett.
Eventuelle feil på sidene er kun mine egne. © 2003-2008 Ole Dahl