logo

  Sierra RS Cosworth

chromeline

Lidenskap

Teknikk

Markedsføring

Klar for salg

Medaljens bakside

I konkurranse<Tilbake

Side 6

Hvordan gikk det egentlig med Stuart Turners målsetning om å "produsere en sikker vinner for Gruppe A racing arrangementer i Europa"? Vel, da FIA introduserte et verdensmesterskap for gr.A racing (WTCC) i 1987, kom det nærmest som bestilt for Ford. Dyktige BMW førere, litt trøbbel med bl.a. gearkasser og bare 340 hk gjorde at de "vanlige" Cosworth'ene ikke dominerte fullstendig det første halvåret.

I august 1987 ble imidlertid RS500 godkjent og dermed var de andre sjanseløse. Cosworth'ene hadde pole position i alle de seks siste løpene og kom først i mål i fem av dem. Dominansen var så total at det ikke ble arrangert noe verdensmesterskap i de kommende årene.

Det tilsvarende europamesterskapet - ETCC - hadde havnet i skyggen av WTCC i 1987, men i 1988 kastet Ford seg med full tyngde inn her i stedet. For å dempe Fords dominans ble regelverket endret slik at turbobiler ble straffet med mer vekt enn tidligere og f.eks. måtte standard intercooler benyttes. Det resulterte bare i at "makaroni-racerne" fra Alfa Romeo og Maserati ble helt sjanseløse. Cosworth'ene som helt fra starten var bygget for løp og hadde krefter i overflod, var like suverene. Resultatet ble pole position i alle 11 løpene og seier i 8 av dem. Dermed ble også framtidige europamesterskap lagt på is, og det skulle gå 15 år før noen våget å arrangere et nytt.

Baneracing fortsatte på nasjonalt plan i bl.a. Australia, England og Tyskland i 1989, men interessen for gr. A falmet kraftig pga. dominansen til RS500. I stedet økte interessen for gr. N. Her var det nesten ikke rom for modifisering av bilene og evolution-modeller som RS500 var ikke tillatt. Det viste seg imidlertid raskt at de vanlige vingebilene var like overlegne blant standardbilene, som RS500 hadde vært i gr.A. Sånn går det når man bygger en racingbil fra grunnen av, i stedet for å satse på en litt ombygd "drosje" som f.eks. MB190 2.3/16.

RS500 bilene ble imidlertid ikke arbeidsledige selv om interessen for baneracing var fallende. Regelendringer i rallycross medførte forbud mot 4WD i Divisjon 1, og dermed lå denne klassen åpen for Cosworth RS500. Bjørn Skogstads seier i europamesterskapet i 1988 var et varsel om hva som skulle komme. I 1989 vant RS500 bilene samtlige 11 løp i i mesterskapet, Kenneth Hansen ble europamester, og det var Cosworth'er på andre, tredje og fjerde plass også. Nok en motorsportsgren hadde blitt forvandlet til "Formel Sierra Cosworth".

Cosworth-eierens bibel. Jeg tar den fortsatt fram i blant og mimrer over gamledager.
ManualPå www.lyngstad.info kan du også finne:

[Viktoria] [Tid og rom] [RS Cosworth] [Hamilton] [Slektstre]

e-postadresse

Takk til alle som frivillig eller ufrivillig har bidratt eller inspirert til disse sidene.
Innholdet kan kopieres, men undertegnede gir ingen garantier med hensyn til opphavsrett.
Eventuelle feil på sidene er kun mine egne. © 2003-2008 Ole Dahl