logo

  Sierra RS Cosworth

chromeline

Lidenskap

Teknikk

Markedsføring

Klar for salg

Medaljens bakside

I konkurranse<Tilbake

Side 4

Bilen ble første gang vist for publikum på Geneve utstillingen i mars 1985, med planer om salg fra september samme år og den siste av de 5000 produsert sommeren 1986. Noen problemer, bl.a. med T5 gearkassene forsinket imidlertid dette opplegget, og plutselig sto man i fare for å ikke klare å få ferdig de 5000 innen utgangen av 1986. Dette var av vital betydning for prosjektet, ikke bare fordi Ford ønsket å ha bilen godkjent til racingsesongen 1987, men fordi produksjonslinjene for 1. generasjons Sierra skulle demonteres for å gi plass til den nye generasjonen som kom i 1987.

Det ble februar 1986 før den første bilen trillet ut av montasjeanlegget i Genk, Belgia, og sommeren kom før produksjonstakten var oppe i over 100 biler per måned. Derfor ble det en hektisk høst for Ford, men man kom i mål og innen utgangen av året var 5542 Sierra RS Cosworth produsert. Av disse ble nøyaktig 500, alle med høyreratt, inntil videre satt på lager. Gr. A reglene tillot nemlig at hvis man først hadde produsert de 5000, kunne det også lages en videreutviklet utgave, en "Evolution" modell, i 500 eksemplarer. I juni/juli 1987 ble derfor de 500, 52 blå, 56 hvite og 392 svarte, hentet fram igjen og flyttet til Aston Martin i Tickford. Der ble motorene tatt ut og sendt tilbake til Belgia for å få et nytt hjem under panseret på en firedørers Cosworth. Så ble nye motorer med bl.a. større turbo, større intercooler og annen innsprøytning montert. Bilene fikk litt ekstra plast foran og bak, modifisert bakhjulsoppheng og klistremerker med det nye navnet: Cosworth RS500.

RS500

Tross sitt mildest sagt kontroversielle eksteriør, ble bilen en kjempesuksess. Motorjournalister over hele Europa falt for kombinasjonen av folkelige, ukompliserte bruksegenskaper og ekstrem ytelse. Tyske Auto Motor und Sport uttrykte det slik:

En bil som i det sportslige markedssegmentet er tvers igjennom konkurransedyktig, samtidig som den oppfører seg mye mer harmonisk og sivilisert enn dens utfordrende utseende antyder.

Salget gikk derfor bedre enn man først hadde fryktet. Jeg kjenner ikke det eksakte antall som ble solgte gjennom norske forhandlere, men ryktene sier at det var opp mot 60. De kostet omkring 400.000, noe som tilsvarer 660.000 i 2007, i følge Statistisk sentralbyrå. Ikke billig akkurat, men omtrent det du må betale for en Impreza WRX eller noe tilsvarende i dag.

Bilen kunne altså by på mye moro og mer skulle det bli etter hvert som chip-trimmingen bredte om seg. For Cosworth'ens vedkommende handlet det jo mer om å "slippe fri" de 300+ hestekreftene bilen ble bygd for, enn å tøye grensene til det urimelige.

Her hjemme ble Trygve "Turbo" Karlsen raskt en legende innen chip-trimming av Sierra Cosworth'er, men det fantes også andre aktører. Selv kjøpte jeg mitt "Stage One kit" for 300 pund fra Detection Techniques i England. Det var fegis-varianten, den tammeste av tre, men resulterte likevel i 0-100 km/h på seks blank og 0-160-0 km/h på 19,75s.

Detection Techniques
Peter Wales og gutta hos Detection Techniques koser seg med å trimme Ford Cosworth.


Fortsett>På www.lyngstad.info kan du også finne:

[Viktoria] [Tid og rom] [RS Cosworth] [Hamilton] [Slektstre]

e-postadresse

Takk til alle som frivillig eller ufrivillig har bidratt eller inspirert til disse sidene.
Innholdet kan kopieres, men undertegnede gir ingen garantier med hensyn til opphavsrett.
Eventuelle feil på sidene er kun mine egne. © 2003-2008 Ole Dahl